Milana Krmelj

Oživlja namizni tenis

Na Jesenicah je po treh letih premora znova oživel Namiznoteniški klub Jesenice. Predsednica je 54-letna Milana Krmelj s Slovenskega Javornika.

Kaj je bil glavni razlog, da je na Jesenicah spet zaživel namiznoteniški klub?

“Zavod za šport Jesenice in Športno društvo Jesenice sta ugotovila, da že dve, tri leta na Jesenicah ni nobenega registriranega igralca namiznega tenisa. Dvorana se je uporabljala samo v rekreativne namene in njihova želja je bila, da se na Jesenicah spet ustanovi namiznoteniški klub. Meni ni bilo vseeno, da klub ne deluje, saj je zgodovina kluba že zelo dolga, od leta 1938, in tradicija se mora nadaljevati.”

Ste predsednica kluba. Se je bilo težko odločiti za ta korak?

“Moram reči, da ta korak ni bil najlažji, saj sem se točno zavedala, da denarja ni in težko je bilo pričakovati podporo. Praznina treh let nedelovanja se kar pozna intežko je vse spet postaviti na noge. Prvi problem je, da bomo ponovno rabili nekaj let, da naučimo otroke, drugi problem  je dobiti kvalitetnega trenerja, ki bi delal brezplačno. Pač, vse se za­čne in konča pri denarju.”

Koliko igralcev je trenutno v klubu?

“Trenutno trenirajo trije otroci, ob tem pa sestavljamo člansko žensko ekipo za 2. državno ligo.”

Kaj v klubu pričakujete od te lige?

“Od državne lige ne pričakujemo veliko. Igrale bodo igralke, ki so trenirale v preteklosti, a gotovo se bo poznalo, da kar nekaj let niso imele pravih treningov. V namiznem tenisu moraš imeti vseskozi stik z žogico in vsako leto neigranja se še kako pozna, tako da vrnitev ni prav nič enostavna. Vsekakor sem vesela, da so se odločile, da bodo spet igrale in na ta način pomagale, da klub spet čim bolj zaživi. Glavni poudarek bo seveda na mladih igralcih in igralkah.”

Verjetno veste, pod kakšnimi pogoji trenirajo slovenski namiznoteniški klubi. Ste zadovoljni s pogoji za trening, ki jih imate v dvorani Podmežakla?

“S pogoji za trening lahko rečem, da smo zadovoljni. Če primerjamo z ostalimi klubi, imamo mi manjše težave, ki pa se jih da z dobro voljo, ki nam je ne manjka, premagati.”

Kdaj ste se prvič srečali z namiznim tenisom?

“Namizni tenis sem začela trenirati nekje pri osmih, devetih letih. S treningov sem bila večkrat poslana domov, saj je bil moj oče predsednik kluba in je bil proti, da igram namizni tenis. Na srečo me je mami podpirala, sama pa sem bila dovolj trmasta in sem ostala v namiznem tenisu.”

Se spomnite svojih uspehov?

“V kadetski kategoriji sem bila trikrat druga v Sloveniji. Pri 14 sem prenehala aktivno trenirati in začela sem trenirati otroke. V veteranski konkurenci sem bila že nekajkrat prvakinja države v svoji kategoriji. Podobne uspehe beležim tudi z invalidskih državnih prvenstev, na katerih tudi nastopam.”

Koliko igralcev je bilo v klubu v obdobju, ko ste bili sami aktivni?

“V tistem obdobju je bilo v klubu približno trideset otrok, ob tem pa še moška in ženska članska ekipa. Obe ekipi sta bili v vrhu slovenskega namiznega tenisa.”

Še vedno vas videvamo v vlogi igralke.

“Zdaj namizni tenis igram rekreativno. V teh letih me je ta šport osvojil in me priklenil nase.”

Zelo aktivni ste tudi kot namiznoteniška sodnica.

“Ko je bilo blizu temu, da se upokojim, se je odprla možnost, da grem ponovno delati izpit za mednarodnega sodnika. Doma sem imela v možu in hčeri podporo insem se na koncu odločila za ta korak. Zaradi zdravstvenih težav sem v klubu prenehala opravljati funkcijo trenerja in sem z vstopom v sodniške vode ostala v stikuz namiznim tenisom. Sodila sem že na mnogih tekmovanjih izven Slovenije. Tu bi omenila paraolimpijske igre v Londonu in svetovno prvenstvo v Južni Koreji. Veliko je bilo tudi evropskih prvenstev.”

Že nekaj let uspešno vodite jeseniško namiznoteniško rekreacijsko ligo.

“Liga se igra že osem let in je za jeseniške razmere zelo močna. Tukaj gledam z vidika kvalitete in obiska. Enajst ekip, se pravi približno štirideset igralcev, ni malo. Ob tem je še nekaj igralcev na Jesenicah in v okolici, ki v tej ligi ne igrajo, a se redno ukvarjajo z namiznim tenisom.”

Kje vi vidite namizni tenis na Jesenicah čez pet let?

“Želim si, da bi bil jeseniški namizni tenis razpoznaven, da bi igrali v ligi in bi imeli katerega igralca ali igralko nekje do 15. mesta v Sloveniji. Če bi nam to uspelo v tem kratkem obdobju, bi bilo to zelo veliko.

Jeseniške novice,

petek, 23. maja 2014

Matjaž Klemenc